Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Reflux, de nachtmerrie van elke ouder

Elke ochtend doe je je baby vol goeie moed een leuke outfit aan. Zo ééntje waar de T-shirt matcht met de broek. Nee, je wilt niet afgeven. Toch weet je dat 

je binnen de kortste keren het T-shirt in de wasmand mag kieperen en dat er nog zes andere zullen volgen die dag. Oja, en laten we die van jou niet vergeten! Herkenbaar? Wel, dan heb je te maken met een baby die last heeft van reflux. Maar wat is reflux eigenlijk? En wat kan je eraan doen? Alvast een tip van de sluier: het stopt sowieso voor zijn eerste levensjaar. Nog even volhouden dus!

 

Grafiek Reflux

Reflux, wat is dat?

Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud tot in de slokdarm, ook wel zure oprispingen genoemd. En dat kan gepaard gaan met regurgitatie, waarbij je baby spontaan en onvrijwillig een mondje melk teruggeeft. Dat gebeurt meestal kort na een voeding, maar soms ook lang na een voeding − of gewoon de hele dag door!

Regurgitatie is volkomen normaal en komt vaak voor bij jonge baby’s. Je bent dus zeker niet alleen!

 

Regurgitatie is volkomen normaal en komt vaak voor bij jonge baby’s. Je bent dus zeker niet alleen!

Gelukkig veroorzaakt reflux in de meeste gevallen weinig tot geen klachten. Je baby lijkt er weinig last van te hebben, drinkt goed, groeit goed en ontwikkelt goed. Zijn er toch klachten? Denk maar aan je baby die slecht slaapt, veel huilt, prikkelbaar is, niet wil drinken of net heel vaak, onrustig is tijdens de voeding, niet goed bijkomt … Dan spreken we van (gastro-oesofageale) refluxziekte (GERD). Raadpleeg in dat geval een kinderarts of osteopaat om de achterliggende oorzaak te achterhalen (zoals een allergie) en een eventuele behandeling op te starten.

Wat kan je eraan doen?

Als de reflux onschuldig is, dan kan je zelf het heft in handen nemen om het je baby zo comfortabel mogelijk te maken. Enkele tips:

  • Voed je baby op vraag.
  • Laat je baby ook tijdens de voeding boeren. Zo zorg je ervoor dat de lucht makkelijk kan ontsnappen vanuit de maag.
  • Houd je baby na de voeding een halfuurtje rechtop (bijvoorbeeld in een draagzak).
  • Ververs zijn pamper voor de voeding in plaats van na de voeding.
  • Bij borstvoeding:
    • Heb je een sterke toeschietreflex en verslikt je baby zich gemakkelijk? Haal dan je baby even van de borst en laat wat melk wegstromen.
    • Wissel niet te snel van borst en laat ‘je eerste borst’ goed leegdrinken. Het laatste restje melk bevat namelijk meer vetten die je baby een meer verzadigd gevoel zal geven.
    • Gebruik je een tepelhoedje? Let er dan op dat je baby niet te veel lucht hapt.
  • Bij flesvoeding:
    • Bereid het flesje op de correcte manier: één afgestreken maatschepje melkpoeder per 30 ml water.
    • Ga niet te snel over op grote volumes. Het is beter om vaker kleinere hoeveelheden te geven.
    • Zorg ervoor dat je baby niet te snel drinkt. Las desnoods een korte pauze in. 

Ook al zijn er heel wat tips, je zal toch moeten wachten tot het overgaat. Maar intussen maakt al die zure melk (gele) vlekken op je babymatras. Gebruik daarom een waterproof matrasbeschermer. Die kan je makkelijk wassen, waardoor je babymatras niet alleen hygiënischer is, maar ook langer meegaat. Ben je nog op zoek naar een kwalitatieve babymatras? Vul onze matrastest in en ontdek welke matras het beste past voor jouw kleintje:

Doe nu de matrastest

 

Delen: