Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ik ga op reis en neem mee … de baby!

Samen mooie herinneringen opbouwen en even weg zijn uit het huis, het klinkt als muziek in de oren. Je baby meenemen op reis vraagt wat extra voorbereiding − en moed − maar het brengt je als gezin zeker dichter bij elkaar. Want als je kan kiezen tussen een crisis in het pittoreske Italië of een crisis thuis, dan weet je het wel. Maar hoe bereid je jezelf en je baby voor op een zorgeloze, deugddoende vakantie?

Voorbereiding is alles

Op reis gaan met je baby is een hele onderneming en zit vol uitdagingen. Denk daarom op voorhand goed na over de volgende zaken:

  • De bestemming: Ga je ver of blijf je dichtbij? Is je bestemming kindvriendelijk? En hoe zit het met de veiligheid, hygiëne en gezondheidszorg op je bestemming?
  • Het transport: Reis je met de auto of met het vliegtuig? En huur je een auto ter plaatse of neem je het openbaar vervoer?
  • Het soort reis: Blijf je op één locatie of maak een rondreis? Ga je naar de zon of naar de sneeuw?
  • De slaapplaats: Ga je kamperen of verblijf je in een viersterrenhotel?

Wat het ook wordt, raadpleeg zeker deze handige inpaklijst voor je baby. Die zorgt ervoor dat je niet te veel meeneemt, maar ook niks cruciaals vergeet. En besteed ook de nodige aandacht aan je reisapotheek. Houd hierbij rekening met je reisbestemming, het soort reis en de voorgeschiedenis van je kind. Vraag gerust raad aan je huisarts of contacteer het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ook voor eventuele reisvaccinaties).

Slaap, kindje, slaap

Een geslaagde vakantie staat of valt met een baby die voldoende slaapt. De gouden tip is dan ook om te reizen op het tempo van je baby. Laat de structuur van thuis los en just go with the flow. Geloof ons, zo haal ook jij het meeste uit je vakantie. Je kindje dwingt je eigenlijk om traag te reizen, waardoor je veel meer in het moment leeft en je de bestemming op een heel andere manier ontdekt.

Verder geven we je nog deze vijf slaaptips mee:

  • Als je met de auto reist, dan raden we je aan om niet langer dan anderhalf tot twee uur aan één stuk te rijden. Je baby mag namelijk niet langer dan twee uur na elkaar in een autostoel zitten of slapen. Daarna moet hij er minstens een kwartier uitgehaald worden, zodat hij even vrij kan bewegen. Het is belangrijk dat hij z’n armpjes en beentjes kan strekken en zijn rugspieren kan gebruiken.
  • Als je met het vliegtuig reist, dan zit je baby tot twee jaar bij je op de schoot. Maak je een lange vlucht? Dan kan je (op voorhand) een babybassinet aanvragen. Afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij kan je baby daar gebruik van maken tot hij zes maanden of zelfs een jaar is.
  • Zorg ervoor dat je voldoende rustdagen inbouwt aan het begin van je vakantie. Reizen, of dat nu met de auto of met het vliegtuig is, is ook vermoeidend voor je baby. Eenmaal aangekomen moet je kleintje ook even wennen aan de nieuwe omgeving, en eventueel het nieuwe klimaat.
  • In tegenstelling tot jezelf heeft je baby nog nood aan een ochtend- en middagdutje. Gelukkig wil dat niet zeggen dat je vastgekluisterd zit aan je hotelkamer, appartement of huisje. Het voordeel van baby’s is dat je ze werkelijk overal te slapen kunt leggen − lang leve de buggy en/of draagzak!
  • Check op voorhand of je accommodatie beschikt over een babybedje. Binnen Europa zijn die meestal gratis te verkrijgen in hotels; buiten Europa kan je echt alles verwachten. Het loont dus om je goed te informeren. Is er geen babybedje beschikbaar? Dan moet je zelf een reisbedje voorzien. (Op vliegtuigen mag je trouwens altijd een babybedje inschepen.)

Soms gebeurt het dat er een babybedje staat, maar … zonder matrasje. Zucht. Daar sta je dan. Daarom hebben wij reismatras Stokstaart ontwikkeld: deze babymatras is makkelijk oprolbaar en komt met een handige draagtas. Met zijn afmetingen (60/120 cm) past die naadloos in de meeste reisbedjes.

Toch benieuwd of er geen betere match is met een ander type babymatras? Vul dan onze matrastest in en ontdek met welk diertje jij dapper de wereld rondreist:

Doe nu de matrastest

Delen: