Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wat is het beste slaapschema voor mijn baby?

Wat is het beste slaapschema voor mijn baby?

Eat, sleep, poop, repeat. Het prille leven van een baby draait rond twee zaken: eten en slapen. Want alleen zo kan je baby groeien. Wist je dat zijn gewicht zal verdrievoudigen in zijn eerste levensjaar? En dat hij meer dan de helft groter zal worden? Slaap betekent dus alles. Daarom geven wij je graag enkele handige slaapschema’s mee, telkens volgens de leeftijd van jouw kleintje. Zo heb je een houvast voor als het slapen moeizaam verloopt.

Slaapschema voor een baby van 0-6 weken

Aangezien een pasgeboren baby geen dag- en nachtritme kent, brengt hij het grootste deel van zijn dag al slapend door. Hij heeft dus nog geen vaste routine. Je moet er wel op letten om hem te wekken als hij door een voeding heen slaapt overdag of langer dan acht uur slaapt ‘s nachts. Probeer dus vooral te genieten van deze periode!

Totaal aantal uren slaap 16 tot 18 uur
Opstaan om Volgt de ouders
Dutjes Nog geen ritme
Slapen om Volgt de ouders
Langste rukjes ‘s nachts 2 tot 4 uur, soms al langer

Bron: Snuggles & Dreams.

Waar je baby slaapt, maakt nu nog niet veel uit. Wel moet je ervoor zorgen dat zijn slaapomgeving 100% veilig is. En de veiligste slaapomgeving voor een pasgeboren baby, dat is zijn eigen bedje. Zorg hierbij zeker voor:

  • een passende babymatras, ééntje op maat van zijn bedje. Als er meer dan 3 cm tussen de matras en de bedrand is, dan kan je baby mogelijks wegglijden of vastgeklemd zitten.
  • een stevige babymatras die voorzien is van een EN 16890:2017 + A1:2021-markering, zodat het hoofdje van je baby er niet te ver in wegzakt. Dat kan namelijk leiden tot verstikking.

Een ademende babymatras wordt afgeraden in de eerste zes weken, omdat een newborn z’n lichaamstemperatuur nog niet goed kan regelen. Gelukkig is slapen nog nooit ZZZOO veilig geweest met onze collectie babymatrassen. Je zou bijvoorbeeld de Airgosafe Koala kunnen kiezen. Die heeft twee kanten: een zachte (maar stevige) kant met Tencel – ideaal voor een pasgeboren baby – en een ademende kant met een geïntegreerde Airgosafe Topper. Last van keuzestress? Vul dan onze matrastest in en word begeleid naar de beste matras voor jouw kleintje:

Doe nu de matrastest

Slaapschema voor een baby van 6-9 weken

Het bioritme van je baby zou nu ontwikkeld moeten zijn. Daarom start je je dag best om 7-8 uur en eindig je je dag best om 19-20 uur. Je kan ook een slaapritueel introduceren. Een voorbeeld: donker maken, pamper verversen, pyjama aantrekken, de fles of de borst geven, liedje zingen en een kusje.

Totaal aantal uren slaap 15 tot 17 uur
Opstaan om 7-8 uur
Dutjes 4 tot 5 dutjes
Slapen om 19-20 uur
Langste rukjes 's nachts 3 tot 6 uur, soms al langer

Bron: Snuggles & Dreams.

En goed nieuws: vanaf nu zou je baby fysiek in staat moeten zijn om te kunnen doorslapen, op voorwaarde dat hij nog één nachtvoeding krijgt. Maar houd in het achterhoofd dat elk kind uniek is; je baby gaat doorslapen wanneer hij eraan toe is.

Slaapschema voor een baby van 9-12 weken

Als je thuis bent, dan laat je zijn dutjes best doorgaan in een donkere ruimte. Telkens voor hij gaat slapen, doe je je vast slaapritueel. Zo leert je baby deze vaste routine herkennen en weet hij dat zijn dutje eraan komt. Hij kan nu ook vechten tegen de slaap. Dit is volkomen normaal. Het is aan jou om hem dan te troosten. 

Totaal aantal uren slaap 15 tot 16 uur
Opstaan om 7 uur
Dutjes 3 tot 4 dutjes (tussen 45 min en 2 u lang)
Slapen om 19 uur
Langste rukjes 's nachts 4 tot 8 uur

Bron: Snuggles & Dreams.

Slaapschema voor een baby van 12-16 weken

Vanaf nu zijn de dagen met je baby voorspelbaar: je baby doet dutjes op dezelfde tijdstippen, heeft regelmatige voedingen en de nachten … die zijn over het algemeen best rustig. De basis voor slapen is gelegd!

Totaal aantal uren slaap 14 tot 16 uur
Opstaan om 7 uur
Dutjes 3 tot 4 dutjes (tussen 45 min en 2 u lang)
Slapen om 18-19 uur
Langste rukjes 's nachts 4 tot 8 uur

Bron: Snuggles & Dreams.

Wijkt jouw baby af van het slaapschema? Dan is meeveren met de noden van je kind is de boodschap. Slapen is een groeiproces en vraagt de nodige tijd. Het gaat met ups en downs. Zo kunnen fysieke ongemakken, zoals doorkomende tanden, of mentale ontwikkelingen, zoals de 4 maanden slaapregressie, ook roet in het eten gooien. Aarzel vooral niet om hulp te zoeken wanneer je je zorgen maakt over de slaap van je kind.

Delen: