Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

5 tips om je baby koel te houden bij warm weer

5 tips om je baby koel te houden bij warm weer

Het startschot van de zomer is gegeven! En daar horen ook zwoele zomernachten bij, wat ons brengt bij het volgende aandachtspunt: oververhitting. Je baby kan zijn eigen lichaamstemperatuur nog niet goed reguleren en raakt daarom makkelijk oververhit. Dat betekent dat zijn lichaamstemperatuur boven 38°C gaat. Het is dus belangrijk om een gezonde en frisse slaapomgeving voor je baby te garanderen. Enkele tips.

Tip #1: Houd het hoofd vrij

De lichaamstemperatuur van je baby wordt voor 80% via het hoofd − en vooral het gezicht − geregeld. Zo kan je makkelijk zijn lichaamstemperatuur controleren door in zijn nek te voelen. Voelt die klam aan? Dan heeft hij te warm. Het is daarom belangrijk om zijn hoofd onbedekt te laten en hem bijvoorbeeld geen babymuts te laten dragen.

Tip #2: Voorkom uitdroging

Het is belangrijk dat je baby extra vocht opneemt bij warm weer. Hoe je daarvoor zorgt, hangt af van het soort voeding dat je geeft: 

  • Bij flesvoeding kan je regelmatig lepels water aanbieden, bovenop zijn flessen.
  • Bij borstvoeding wordt je moedermelk vanzelf meer waterig. Je moet er gewoon op letten dat je zelf voldoende drinkt en je baby vaker aanlegt.

Let erop dat je baby voldoende plasluiers heeft, minstens vier per dag. Als dat het geval is, dan is de kans klein dat hij uitdroogt. 

Tip #3: Zorg voor een goede kamertemperatuur

De ideale kamertemperatuur ligt tussen 16°C en 20°C. Tot acht weken wordt een temperatuur van 20°C aangeraden; vanaf acht weken wordt een temperatuur van 18°C aangeraden. Het is dus belangrijk om je huis zo koel mogelijk te houden: houd overdag alle ramen, gordijnen en deuren dicht om de warmte buiten te houden en doe het omgekeerde als het buiten koeler is dan binnen. Zoek desnoods de koelste kamer in huis uit en laat je baby daar slapen als het te warm is op zijn eigen kamer.

Het helpt trouwens om je baby een extra lauw badje te geven voordat hij naar bed gaat. Zo kan hij nog even afkoelen voor het slapengaan.

Tip #4: Kies voor een ademende babymatras

Dankzij de luchtcirculatie in een ademende babymatras heeft je baby een constant fris gevoel. Het neemt ook zijn zweet goed op. Bij ZZZOO hebben we een Airgosafe-collectie die ademend én klimaatregulerend is. Zo is de Airgosafe Topper handig om op je babymatras te leggen als het warm is: het heeft een luchtdoorlatende bovenlaag die ventileert en een waterdichte onderlaag die de matras beschermt. 

En voor de grote dreumesen (vanaf twee jaar) hebben we ook een Airgosafe kinderkussen en een 100% katoenen dekbed. Katoen wordt aangeraden bij zwoele zomernachten: het geleidt goed de warmte en absorbeert makkelijk vocht (lees: zweet), waardoor je kapoen het zeker niet te warm krijgt en wakker wordt. 

Vind je het moeilijk om de juiste ademende babymatras te kiezen? Doe dan nu onze matrastest en ontdek de perfecte match binnen de minuut:

Doe nu de matrastest

Heb je een waterdichte matrasbeschermer? Dan kan je die maar beter tijdelijk weglaten. Je baby kan zijn warmte niet goed kwijt op dit soort materiaal en gaat daardoor (nog) meer zweten.

Tip #5: Kleed je baby niet te warm

Je zal de term TOG wel al eens horen vallen hebben. TOG is een richtlijn die ervoor zorgt dat je baby niet oververhit of onderkoeld raakt. De afkorting staat voor ‘Thermal Overall Grade’, ofwel de warmte- en isolatiewaarde van het textiel van je baby. Zo is een stof met een lage TOG-waarde minder warm en isolerend, en dus perfect voor zwoele zomernachten.

TOG-Waarde Kamertemperatuur Advies
0,5 TOG > 25°C Enkel een luier
1,0 TOG 23 - 24°C Een luier, romper met korte mouwen/zonder mouwen & zomerslaapzak
2,0 TOG 20 - 22°C Een luier, romper met korte mouwen, pyjama met korte mouwen & zomerslaapzak
2,5 TOG 16 - 19°C Een luier, romper met lange mouwen, pyjama met lange mouwen & winterslaapzak
3,5 TOG < 16°C Een luier, romper met lange mouwen, pyjama met lange mouwen, winterslaapzak & deken

Wees voorbereid deze zomer en volg onze tips om je baby koel te houden als het kwik stijgt. Maar vergeet vooral niet naar je baby te kijken en je buikgevoel te volgen; raadpleeg je vroedvrouw of arts indien nodig.

 

Delen: